Gevaarlijke stof aangetroffen in drinkwater Zuid-Holland: 'grote risico's'

Gevaarlijke stof aangetroffen in drinkwater Zuid-Holland: 'grote risico's'

Rijkswaterstaat spreekt van 'grote risico's'...

Teflon
GenX wordt gebruikt om Teflon te maken en jaarlijks mag Chemours 6400 kilo afvalwater met deze stof dumpen in de rivier. Dit druist tegen de mening van toxicologen in. Zij beweren namelijk dat de stof gevaarlijk is voor de volksgezondheid en absoluut niet in het drinkwater mag komen. GenX is de opvolger van de kankerverwekkende stof PFOA (perfluoroctaanzuur). Chemours zelf zegt dat deze stof minder gevaarlijk is, maar toxicologen betwijfelen dat. Volgens hun bedreigt ook deze nieuwe stof de omwonenden.

GenX in drinkwater
GenX is al op meerdere plekken gevonden in het drinkwater van Zuid-Holland. Drinkwaterbedrijf Oasen levert drinkwater aan 750 duizend mensen in Zuid-Holland en spreekt nu van een 'wezenlijke dreiging'. Het gaat om het drinkwater in de plaatsen Dordrecht, Ridderkerk en Lekkerkerk. In de stukken die het AD in handen heeft spreekt ook Rijkswaterstaat van 'grote risico's.

Lozing stoppen te duur
Zowel het drinkwaterbedrijf, als Rijkswaterstaat willen allebei dat Chemours de lozing van GenX snel terugbrengt naar 2000 kilo en dan ook zo snel mogelijk stopt met het lozen van de stof in de rivier. Chemiebedrijf Chemours ziet het probleem niet. Zij noemen de zorgen 'prematuur' en ze willen de lozing niet meer dan halveren. Het water filteren zou tientallen miljoenen euro's kosten en dat willen ze niet.

Bron Volkskrant

    01-05-2017 13:07     Reacties ( 3 )

Reacties (3)
 Jay Uijttewaal -  15-11-2017

Ja, gen X wordt opgenomen door de waterfilters die wij verkopen. Het is echter wel zaak om de filters steeds op tijd te verwisselen volgens de aanwijzingen. Gen X is een kleine stof die als het filter overvol raakt op een gegeven moment verdrongen kan worden door andere stoffen, vandaar. Ik heb hier geen direct bewijs voor, ik heb contact gehad over de mogelijkheid deze stof te filteren met een koolstoffilter met onderzoekster mevrouw Hofman van het KWR.

 Jay Uijttewaal -  17-08-2017

Beste Anna, Ik heb gebeld met het KWR die doen momenteel onderzoek naar het effect van een koolstoffilter op verwijdering van deze stof, volgende week heb ik het antwoord van hun. Je kunt ook even mailen zodat ik je persoonlijk kan updaten. Vriendelijke groet, Jay Uijttewaal, Heerlijk Water

 Anna -  16-08-2017

Heeft u iets waarmee GenX bewezen uit het water kan worden gefilterd?

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.