Gevaarlijke stof aangetroffen in drinkwater Zuid-Holland: 'grote risico's'

Gevaarlijke stof aangetroffen in drinkwater Zuid-Holland: 'grote risico's'

Rijkswaterstaat spreekt van 'grote risico's'...

Teflon
GenX wordt gebruikt om Teflon te maken en jaarlijks mag Chemours 6400 kilo afvalwater met deze stof dumpen in de rivier. Dit druist tegen de mening van toxicologen in. Zij beweren namelijk dat de stof gevaarlijk is voor de volksgezondheid en absoluut niet in het drinkwater mag komen. GenX is de opvolger van de kankerverwekkende stof PFOA (perfluoroctaanzuur). Chemours zelf zegt dat deze stof minder gevaarlijk is, maar toxicologen betwijfelen dat. Volgens hun bedreigt ook deze nieuwe stof de omwonenden.

GenX in drinkwater
GenX is al op meerdere plekken gevonden in het drinkwater van Zuid-Holland. Drinkwaterbedrijf Oasen levert drinkwater aan 750 duizend mensen in Zuid-Holland en spreekt nu van een 'wezenlijke dreiging'. Het gaat om het drinkwater in de plaatsen Dordrecht, Ridderkerk en Lekkerkerk. In de stukken die het AD in handen heeft spreekt ook Rijkswaterstaat van 'grote risico's.

Lozing stoppen te duur
Zowel het drinkwaterbedrijf, als Rijkswaterstaat willen allebei dat Chemours de lozing van GenX snel terugbrengt naar 2000 kilo en dan ook zo snel mogelijk stopt met het lozen van de stof in de rivier. Chemiebedrijf Chemours ziet het probleem niet. Zij noemen de zorgen 'prematuur' en ze willen de lozing niet meer dan halveren. Het water filteren zou tientallen miljoenen euro's kosten en dat willen ze niet.

Bron Volkskrant

          Reacties (3)

Reacties (3)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.